Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio ei voi jäädä tauolle

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio ei voi jäädä tauolle. Komissio joko jatkaa toimintaansa tai sitten komission työ lopetetaan.

Kaiken piti olla valmiina. Koko kesän me Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jäsenet ja sihteerit olimme valmistautuneet, että elokuussa aloitamme vihdoinkin kuulemiset. Saamelaiset voivat kertoa omista kokemuksistaan, miten he omassa elämässään ovat kohdanneet valtion toimet olipa kysymys asuntola-ajoista, kalastuksesta tai poronhoidosta tai muusta saamelaisten elämiseen ja olemiseen vaikuttaneesta valtion päätöksistä. Kuulemisista muodostuisi kuva siitä, mitä on tapahtunut.

Elokuun yhdeksättä päivää odotettiin kuin kuuta nousevaa. Silloin Saamelaiskäräjät valitsisi toukokuussa eronneiden komissaarien tilalle uudet jäsenet. Jäsenehdokkaita oli esitelty twitterissä ja median sivuilla. Ajattelimme, että ehdokkaista äänestettäisiin ja enemmistön tuen saaneet tulisivat valituksi. Olihan Käräjät kesäkuussa selvällä äänten enemmistöllä päättänyt, että totuus- ja sovintokomission työtä pitää jatkaa.

Elokuun yhdeksäntenä istuin Viikin kampuksella, jonne olin maanantaina palannut Lapista suunnitellakseni syksyn tehtäviä. Muistan, kuinka paljon kirjoittelin kalenteriin merkintöjä: nämä ajat ainakin pitää varata kuulemisia varten.

Ennen iltaa oli selvinnyt, että Saamelaiskäräjät päin vastoin kuin odotettiin, ei ollut vain jättänyt uusien ehdokkaiden nimeämistä sikseen, vaan halusi myös, että komissiotyössä pidetään puolen vuoden tai vuoden mittainen tauko. Päätös syntyi yhden äänen enemmistöllä.

Myönnän, että ensi reaktioni oli ärtymys. Eikö Saamelaisten edustuksellinen elin pysty päättämään asioista, jotka ovat saamelaisille ja koko yhteiskunnalle tärkeitä? Sitten ajattelin, että päätös osoittaa, kuinka vaikeaa monelle saamelaisille on istua valtion kanssa samassa pöydässä ja käsitellä saamelaisille kipeitä asioita, joista on vaiettu vuosikymmenet. Onhan valtio jättänyt niin monta saamelaisten oikeuksia parantamista koskevaa ehdotusta toteuttamatta. Parhaillaankin saamelaiskäräjälakiesitys takkuaa valtioneuvostossa, kun yksi hallituspuolue haraa vastaan.

Saamelaiskäräjät, Kolttien kyläkokous ja valtioneuvosto neuvottelivat totuus- ja sovintokomission asettamisesta ja pääsivät asiasta yksimielisyyteen. Valmistelut kestivät yli kolme vuotta. Psyko-sosiaalista tukiorganisaatiota rakennettiin vielä pitempään.

Komission perustaminen aloitettiin Juha Sipilän hallituksen aikana. Sipilän hallitus olisi puhunut sovintoprosessista, mutta Saamelaiskäräjien mielestä on ensin selvitettävä totuus; se, mitä on tapahtunut. Näin nimeksi tuli totuus- ja sovintokomissio.

Komission työ on prosessi, joka alkaa totuuden selvittämisellä. Tämän jälkeen tehdään ehdotukset, millä toimilla valtion tulee korjata tapahtuneet vääryydet ja oikeudenloukkaukset. Komission työn tukena on parlamentaarinen seurantaryhmä, jossa ovat edustettuina kaikki eduskuntapuolueet. Komission tehtävänä on myös lisätä valtaväestön tietoisuutta alkuperäiskansa saamelaisista. Prosessin osapuolet arvioivat lopuksi, onko edellytyksiä sovinnolle.

Vaikeudet ja kriisit kuuluvat totuus- ja sovintotyöhön. Olisin kuitenkin toivonut, ettei komission työ olisi kriisiytynyt jo ennen kuin varsinainen työ pääsi alkamaan.

Totuus- ja sovintokomissio on kolme osapuolen; Saamelaiskäräjien, Kolttien kyläkokouksen ja valtioneuvoston yhteinen prosessi. Mitä komission tulevaisuudesta päätetäänkään, se vaatii kaikkien kolmen osapuolen hyväksynnän. Kolttien kyläkokous on selkeästi kertonut, että se haluaa jatkaa totuus- ja sovintotyötä ja toivoo, että kuulemiset aloitettaisiin kolttasaamelaisten keskuudessa. Myös pääministeri valtiosihteeri Henrik Haapajärvi on kysynyt, eikö syntyneeseen tilanteeseen löydetä ratkaisua, jolla komissio voi jatkaa työtään.

Valtioneuvosto on asettanut komission tehtäväänsä. Komissiolla on toimeksianto ja määräaika, johon mennessä työ on tehtävä loppuun. Totuus- ja sovintotyö rahoitetaan valtion talousarviosta. Päin vastoin kuin keväällä luultiin, komissiolla on riittävästi rahaa kuulemisten aloittamiseen ja sihteerien palkkaamiseen tehtävänsä jättäneiden tilalle.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio ei voi jäädä tauolle. Komissio joko jatkaa toimintaansa tai sitten komission työ lopetetaan.

Toivon, että totuus- ja sovintotyö voi jatkua. Monet saamelaiset sekä etelässä että pohjoisessa ovat jo pitkään odottaneet, että he pääsevät tulemaan kuulluiksi. Siihen heillä on oikeus.

Edellinen
Edellinen

Karvalakkiooppera

Seuraava
Seuraava

Energiakriisistä mietittyä