Kaivoslain uudistus lykkääntyy

istockphoto-1175055872-170667a.jpg

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama kaivoslain uudistamista valmisteleva työryhmä on hakenut jatkoa työlleen ensi vuoden loppuun saakka. Alun perin ehdotuksen kaivoslain uudistamiseksi piti valmistua tämän vuoden aikana. Aikalisää tarvitaan, koska työryhmä haluaa selvityksen siitä, miten intressivertailu voidaan toteuttaa malminetsintä- ja kaivosluvissa. 

Intressivertailulla tarkoitetaan kaivoshankkeen hyötyjen ja haittojen punnintaa, jonka perusteella kaivostoiminnan lupia harkittaisiin. Intressivertailun käyttöönotto kaivosluvissa olisi merkittävä muutos, joka edellyttää selvitystä toteuttamisvaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Selvittämistä edellytetään myös eduskunnan kirjelmässä Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteesta.

Selvitys aiotaan toteuttaa valtioneuvoston kanslian hallinnoimilla tutkimusmäärärahoilla. Hankehaku yliopistoille, tutkimuslaitoksille ja muille tahoille avattaneen lähi aikoina.

Suunnitellun hankkeen hyötyjen ja haittojen punninta on vanhastaan kuulunut vesilain mukaiseen lupaharkintaan. Ympäristönsuojelulaki sen sijaan on päästölaki.  Kaivoslaki puolestaan on toimilupalaki, jossa kaivoshankkeeseen ryhtyvä annetaan lupa aloittaa toiminta. Käytännössä kaivoslupa saattaa tulla vuosia aikaisemmin kuin hankkeen tarvitsemat vesi- ja ympäristöluvat. Lupia harkitsevat myös eri viranomaiset. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES) käsittelee malminetsintä- ja kaivosluvat. Aluehallintoviraston ympäristövastuualue vesi- ja ympäristöluvat.

Nykyinen kaivoslaki on vuodelta 2011, mutta soveltamiskäytäntöä ei kaivoslupien osalta juurikaan ole. Tämä johtuu siitä, että lakiin kirjoitettu siirtymäsäännös on antanut kaivoshankkeeseen ryhtyville mahdollisuuden operoida vanhan, vuodelta 1965 olevan kaivoslain pohjalta. Käytännössä kaivoslupapäätökset tulevat nopeasti Tukesilta. Sen sijaan ympäristölupapäätös, mikäli siitä valitetaan hallintotuomioistuimille, saattaa saada lainvoiman vasta vuosia myöhemmin.

Kokonaiskuva kaivoshankkeen vaikutuksista ympäristöön ja alueen muihin elinkeinoihin selviää vasta, kun ympäristö- ja vesilupa on ratkaistu. Onkin vaikea nähdä, miten kaivoshankkeen vaikutuksia ja siihen liittyviä eri intressejä voidaan vertailla, ellei kaivos-, vesi- ja ympäristölupia käsitellä yhdessä. Tukesin asemaa irrallisena, kaivoshankkeita ja malminetsintää luvittavana viranomaisena tulisikin kriittisesti arvioida.

industry.jpg
Edellinen
Edellinen

Kohtuus kaikessa

Seuraava
Seuraava

Kaivoslain uudistuksella parannettava kansalaisten luottamusta