Järjen käyttö ei ole kielletty
Viime kesästä lähtien minulla ollut koronapassi, jossa todistetaan, että olen kahdesti rokotettu. Ohjeiden mukaan olen ladannut passin Omakannasta kännykkääni ja se kulkee aina mukanani. Toistaiseksi en ole tarvinnut sitä täällä Suomessa näyttää kenellekään. En käy yökerhoissa, joihin viime viikkoina ilman passia ei ole ollut asiaa.
Joka päivä luemme uutisia kasvavasta koronapotilasjoukosta, joka täyttää sairaalamme. Pitkään näytti siltä, että sairaalahoitoon joutuvat vain rokottamattomat, mutta tällä hetkellä tartuntaa on löydetty myös kahdesti rokotetuilta. Onneksi tehohoitoon heistä ei kovin moni ole joutunut.
Marraskuun lopun tilastotietojen mukaan Suomessa oli 1,6 miljoonaa rokottamatonta kansalaista, joista runsas 700 000 oli yli 12-vuotiasta. Määrä on niin suuri, ettei ole ihme, että tauti leviää ja tarttuu.
Koronapassille, joka muualla Euroopassa oli ollut jo pitkään käytössä, saatiin muutama viikko sitten vihdoin Suomessakin eduskunnalta käyttölupa. Käytännössä kaikki koronaan liittyvät uudet lait ja lainmuutokset on viety eduskunnan perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.
Perusoikeudet sisällytettiin Suomen perustuslakiin 1990-luvun puolivälissä. Sen jälkeen perusoikeuksien tulkinnasta ja perustuslakivaliokunnan kannanotoista on riittänyt keskustelua, eikä vähiten nyt korona-aikana.
Perusoikeudet tarkoittavat muun ohella sitä, että kaikilla on oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä vapaus liikkua ja suojella yksityiselämäänsä. Julkisen vallan tehtävänä on mm. edistää väestön terveyttä.
Suomi on perinteisesti ollut laillisuusvaltio. Lakiin turvauduttiin, kun mentiin valittamaan Ruotsin kuninkaalle virkamiesten vääristä päätöksistä. Laki oli apuna, kun vastustettiin Venäjän sortovaltaa. Kun Suomi itsenäistyi ja pääsimme säätämään oman perustuslain, eduskuntaan tuli lakien perustuslainmukaisuuden ennakkovalvojaksi kansanedustajista koottu perustuslakivaliokunta.
Koronan aikana on ihmetelty, miten muut Euroopan maat ovat ripeästi voineet ottaa käyttöön mm. maskipakon ja koronapassin, kun meillä Suomessa uudistuksista käydään kiivas väittely, rikkooko uusi sääntely kansalaisten perusoikeuksia vai ei.
Jotkut sanovat, että perustusvaliokunta on kaikkien uudistusten jarru. Monta uudistusta se onkin kaatanut mm. useamman hallituksen sote-uudistusehdotukset. Perustuslakivaliokunta kuitenkin toimii kansalaisten turvana. Se on lainsäätäjän perälauta, joka varmistaa, että uusi lainsäädäntö täyttää perustuslain vaatimukset.
Perusoikeuksien tulkinta vaatii kussakin yksittäistapauksessa perustuslakivaliokunnalta eri oikeuksien tarkkaa punnintaa ja niiden asettamista tärkeysjärjestykseen. Onko oikeus elää painavampi kuin oikeus liikkua? Onko terveydenhoitoalan ammattilaisen oikeus olla rokottamatta vahvempi oikeus kuin hänen hoidettavanaan olevan elämä?
Suomessa eletään lakien mukaan ja hyvä niin. Lakipykälien tiukka tuijottaminen ei voi kuitenkaan voi johtaa siihen, että yhteinen etu unohdetaan. Perustuslain tulkinnoissa järjen käyttö ei ole kielletty. Pandemia on saatava kuriin.