Arktisen yhteistyön on uudistuttava – nuorten yrittäjyyttä tarvitaan

Uuden vuoden toinen päivä. Katselen vintin ikkunasta jäätyneelle joelle. Maisema on pakkasen jähmettämä. Punainen valo etelän taivaalla kertoo kuitenkin, että pian päivät taas vaalenevat ja ilmat muuttuvat lauhkeammiksi. Mutta nyt lämpömittari ilmoittaa alastomat luvut; 36 astetta pakkasta. 

Selailen googlea. Millainen pakkanen Siperiassa mahtaa tänään olla? Jakutskissa, Jakutin pääkaungissa Siperian itälaidalla herättiin tämä aamuna 36 astetta pakkaseen ihan kuin täällä Rovaniemellä.

Ennen Jakutiasta tultiin joukolla opiskelemaan nykyaikaista poronhoitoa ja teurastusmenetelmiä Saamelaisten ammatilliseen koulutuskeskukseen Inariin. Jo 2000-luvun alkupuolella jakutialaiset puhuivat maan vajoamista, joita oli alkanut ilmestyä, kun ikirouta oli sulanut. He kertoivat taloista, jotka oli rakennettu ikiroudan päälle luottaen siihen, että routa pysyisi kuin sementti paikallaan.  Taloihin ilmestyi halkeamia tai ne vajosivat. Me suomalaiset puhuimme maailman valtioiden asettamasta tavoitteesta pysäyttää ilmaston lämpeneminen. Jakutialaisille ilmastomuutos ei ollut valtioiden julkilausumia vaan asia, joka jo tapahtui ja vaikutti heidän elämäänsä.

Se oli ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja teki yhteistyön mahdottomaksi. Maailman ilmatieteen laitoksen raporttien mukaan ilmastomuutos arktisilla alueilla on viime vuosina vain kiihtynyt, Kun maailmalla lähestytään kahden asteen kriittistä rajaa, pohjoisen alueet lämpenevät 2 –4 asteen vauhdilla. Eikä tämän hetken kylmä sää muutamana talvisena päivänä tilannetta käännä parempaan suuntaan.

Pohjoisen kansainvälisen yhteistyön vakiintuneet toimintamuodot Arktisessa neuvostossa ja Barentsin euroarktisessa neuvostossa ovat uuden edessä. Entinen toimintamalli Arktisessa neuvostossa, jossa kahdeksan arktisen maan ulkoministeriä on linjannut arktisten alueiden tulevaisuutta yhdessä alueen alkuperäiskansojen kanssa, ei enää toimi. Tilalle tänne Euroopan pohjoiseen on tarjottu Pohjoismaisen yhteistyön tiivistämistä. Sen toivotaan tuovan potkua erityisesti Vihreän talouden investoinneille.

On selvää, että vihreä talous ei pyöri ilman sähköä ja metalleja. Metalleja tarvitaan aurinkopaneeleihin, tuulimyllyjen lapoihin ja autojen sähköakkuihin. Hiilivapaan teräksen tuottaminen tai vetytalous eivät onnistu ilman sähköä.

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosiin onkin suunnitteilla runsaasti uusia tuulivoimaloita, vetytalouteen liittyviä investointeja, kaivoksia ja infrahankkeita. Kemissä aloitti jokin aika sitten uusi biotuotetehdas. Koska kaikissa Pohjolan maissa on pulaa osaavasta työvoimasta, osaajista voi tulla kilpailua. Kilpaillaan palkalla ja muilla eduilla. Suomi on tässä kilpailussa aina ollut läntisiä naapureitaan heikompi.

Pohjoisen uusiutuvien ja uusiutumattomien luonnonvarojen hyödyntäminen kiinnostaa, mutta jakaa myös mielipiteitä. Uudet kaivokset ja tuulivoimalat pilaavat ympäristöä, koska ne toteutetaan vanhalla teknologialla ja vanhalla ajattelulla. Eivätkä uudet hankkeet joka paikkaan sovi. Myös koskematon luonto, matkailu ja perinteiset elinkeinot tarvitsevat tilansa. Hankkeiden puuhaajat puolustautuvat sanomalla, että he tekevät juuri niin kuin viranomaiset ja lait edellyttävät. Yrityksissä kuitenkin tiedetään, että rahoittajat edellyttävät jo nyt investoinneilta, että ne ovat kestäviä niin sosiaalisesti kuin ympäristöllisesti. Euroopan unionin sääntely velvoittaa yritykset raportoimaan, kuinka kestävästi ne asioitaan hoitavat. Myös suomalainen lainsäätäjä voisi vaatia yrityksiltä parempaa.

Pohjoisessa ei myöskään enää haluttaisi olla pelkkiä raaka-aineiden tuottajia. Luonnonvaroista halutaan tehdä korkealle jalostettuja tuotteita vientiin. Uusien tuotteiden aikaansaamiseen tarvitaan innovaatioita ja yrittäjyyttä. Tällaista kyvykkyyttä pohjoisesta löytyy, jos pohjoisen mahdollisuuksia katsotaan takertumatta siihen, miten asioita on tähän asti hoidettu.

Pohjoisen yliopistoista ja ammattikorkeakouluista valmistuu joka vuosi ammattilaisia uusine tietoineen ja taitoineen. Arktinen yhteistyö voisi tulevaisuudessa rakentua uusien puhtaiden teknologioiden, innovaatioiden ja nuorten yrittäjyyden ympärille.

Edellinen
Edellinen

Ekosysteemitilinpito BKT:n rinnalle

Seuraava
Seuraava

Ilmastoturvallisuus on tärkeä osa kokonaismaanpuolustusta