Juhlapäivä
Vaalipäivästä on tapana sanoa, että se on kansanvallan juhlapäivä, koska jokainen suomalainen voi äänestää vapaasti mieleistään ehdokasta. En ole vuosiin äänestänyt vaalipäivänä, vaan ennakkoäänestyspaikoissa. Kyllä sielläkin tulee juhlallinen olo. Käyt yksinään kopissa piirtämässä äänestyslippuun numeron tai numerot, kävelet vaalivirkailijan luo, joka tarkistaa henkilöllisyytesi, allekirjoitat paperin, suljet itse äänestyslipukkeen kuoreen ja pudotat sen laatikkoon muiden lipukkeiden joukkoon. Hetken aikaa koet tunteen, että juuri sinä voit vaikuttaa. Äänelläsi on merkitystä.
Seurasin vaalikeskusteluja television ja lehtien kautta niin kuin valtaosa meistä äänestäjistä. Paikan päällä kävin, kun Helsingin keskustassa Sanomatalossa oli ilmasto- ja luontoaiheinen puolueiden puheenjohtajien tentti. Siitä keskustelusta jäi mieleen, että puoluejohtajat olivat hyvin tehneet kotiläksynsä. Ympäristökysymysten faktat oli opeteltu. Eroja syntyi vastauksista, mitä olisi tehtävä.
Vaalikeskusteluissa on puhuttu paljon valtion velasta. Sitä on otettu liikaa. Kun korot nousevat, myös valtion velanhoitokulut kasvavat. Valtion velkataakkaa on siksi pakko tulevina vuosina vähentää. Puoluejohtajat kuitenkin varoivat esittämästä yksityiskohtaisia leikkauslistoja. Niiden esitteleminen on tavalliseen tapaan jätetty valtiovarainministeriön virkamiehille. Puoluejohtajien olisi kyllä ollut hyvä huomioida myös tavallisten suomalaisten talousahdinko, suomalaisten, jotka koettavat tulla palkallaan toimeen ilman yhteiskunnan tukia, kun elämisen kustannukset kuten ruuan hinta, polttoaineen hinta ja sähkön hinta nousevat.
Ehkä se johtui siitä, että vaalitenttien järjestäjät, mediapersoonat, eivät näistä asioista tehneet kysymyksiä. Voi olla, että vaalikentillä; turuilla ja toreilla suomalaisten arjen asiat nousivat aivan eri tavalla esille.
Hämmentävää on myös ollut, miten vähän vaalikeskusteluissa puhuttiin Suomen tulevaisuudesta. Emme juurikaan kuulleet, millaista Suomea puolueet haluavat rakentaa. Mistä saamme toivoa, kasvua ja uusia työpaikkoja? Millainen Euroopan unioni Suomen mielestä hyvä unioni Suomelle ja suomalaisille? Natosta ei paljon puhuttu, eikä ollut tarpeenkaan. Tässä asiassa me suomalaiset olemme yksituumaisia. Uusi eduskunta ja hallitus sen sijaan pääsevät keskustelemaan, miten Natossa ollaan, mitä se meiltä vaatii ja mitä se meille oikeasti antaa.
Vaalipäivänä täällä Espoossa aurinko paistaa kirkkaasti ja hanget kutsuvat hiihtämään. Jännittävää vaali-iltaa!