Hallitus leikkaa taas opiskelijoilta
Hallituksen kehitysriihessä keskityttiin leikkauksiin ja veronkorotuksiin. Tarkemmat yksityiskohdat, miten noin 3 miljardin valtion talouden sopeutus tehdään, tarkentuvat myöhemmin. Summat ja tahot, joihin hallituksen linjaukset kohdistuvat, ovat kuitenkin selvillä. Valtiovarainministeriön verkkosivuilta toki löytyy jo asiakirjoja, joilla pyritään täsmentämään sitä, mistä poliitikot päättivät.
Myönteistä on, että hallitus ei lipsunut linjastaan nostaa tutkimus- ja kehittämismenot 4 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tämän mukaisesti Suomen Akatemian tutkimusrahoitus nousee. Myös EU-vastinrahoitusta korkeakouluille korotetaan. Tosin lukuja silmäillessä vaikuttaa siltä, että hallituksen kiinnostus on enemmän yritysrahoituksen puolella kuin akateemisessa tutkimustoiminnassa, sillä Business Finlandin saamaa rahoitusta nostetaan todella reilusti.
Yliopistojen perusrahoitukseen vaikuttavat kuitenkin muut tekijät. Opetus- ja kulttuuriministeriö uudistaa parhaillaan yliopistojen rahoitusmallia. Jatkossa yliopistojen rahoitus riippuu mm. siitä, että opiskelijat valmistuvat tavoiteajassa. Turvatakseen rahoituksen, yliopistot ovat lisänneet ja lisäävät aloituspaikkoja. Opetuksen suunnitteluun panostetaan.
Opiskelijoille hallituksen kehysriihipäätökset ovat tylyjä. Opiskelijat pudotetaan yleisen asumistuen piiristä. Jatkossa heillä on oikeus opintotuen asumislisään. Sellainen oli käytössä Suomessa vielä kymmenkunta vuotta sitten, mutta siitä luovuttiin, koska järjestelmää pidettiin nuorille epäoikeudenmukaisena. Päätöksen asiasta teki Juha Sipilän porvarihallitus.
Käytännössä hallituksen linjaus tarkoittaa Suomen ylioppilaskuntien liiton mukaan vuositasolla tuhansien eurojen leikkausta opiskelijan saamaan tukeen. Tämä lisää työssäkäyntiä opiskelun aikana ja valmistumisaikojen lykkääntymistä. Moni joutuu myös miettimään lainan ottamista lisää, mutta lisävelkaantuminen ei ole nuorillekaan houkutteleva vaihtoehto. Oikeutetusti nuoret kysyvät, miksi opiskelijoilta leikataan taas. Viime syksynä hallitus päätti jäädyttää opintotuen indeksikorotukset.
Opiskelu on investointi tulevaisuuteen. Ja tulevaisuuden tekijöitä vanheneva Suomi tarvitsee.