Hallitusohjelmaa odotellessa

Tätä kirjoittaessa hallitusneuvottelut yhä jatkuvat. Toivottavasti ennätyspitkät hallitusneuvottelut tarkoittavat, että hallituskumppaneiksi aikovat ovat pystyneet sopimaan kaikista keskeisistä asioista ja kirjaamaan sopimansa hallitusohjelmaan. Hallitusohjelma on ennen muuta luottamuspaperi, joka kertoo, mihin hallitukseen ryhtyvät ovat yhdessä sitoutuneet.

Neljän vuoden aikana hallitus tulee kuitenkin luultavasti kohtaamaan monia yllätyksiä, joihin hallitusohjelmassa ei ole varauduttu. Kukapa olisi voinut keväällä 2019 ajatella Antti Rinteen hallituksen aloittaessa työnsä, että seuraavana vuonna maailmanlaajuinen korona pandemia sulkee tehtaat ja konttorit, ei voitu aavistaa, että Venäjä hyökkää helmikuussa 2022 Ukrainaan, ei kuvitella, että energian hinta käy järkyttävän korkealla ja suomalaiset joutuvat maksamaan ylisuuria sähkölaskuja sähkäyhtiöiden kirjatessa ennätysvoittoja. 

Hallitusohjelmasta tulee epäilemättä tekijöidensä näköinen. Vaalien voittajat haluavat lunastaa vaalilupauksiaan. Niistä vaativin on lupaus julkisen talouden tasapainottamisesta. Tähän pyritään asettamalla tiukka kuuden miljardin euron valtion menojen säätötavoite.  

Lehtien palstoilta olemme voineet lukea mahdollisista leikkauksista, joita suunnitellaan asumistukeen, työttömyysturvaan, etuuksien indeksikorotuksiin ja kehitysyhteistyön määrärahoihin. Hallitusneuvottelujen vetäjä, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vakuuttanut, ettei koulutuksesta tulla leikkaamaan. Myös tutkimusrahojen kasvattamisesta pidetään Orpon mukaan kiinni. Siihen ovat kaikki puolueet sitoutuneet. Perussuomalaisille puolestaan kynnyskysymys tuntuu olevan se,  että polttoaineen hinnan korotukset estetään keinolla millä hyvänsä.  

Emme tiedä vielä, mitä hallitus kirjoittaa ohjelmaansa ilmastopolitiikasta. Varmaa on, että ilmastomuutoksen hillitsemisellä on kiire ja markkinoilla se on ymmärretty. Siksi vihreä siirtymä kuten investoinnit puhtaaseen tuotantoon etenee myös Suomessa. Teollisuus haluaa lopettaa fossiilienergian käyttämisen ja se on hyvä asia.  

Vihreä investointi, joka saa kansainvälisiltä sijoittajilta rahaa, ei vielä välttämättä ratkaise, onko investointi myös kokonaisuudessaan kestävä. Päättäjien tehtävänä on huolehtia siitä, että lainsäädäntö asettaa kaivoksille, tuulivoimalle ja muille vihreän talouden investoinneille selkeät rajat. Myös vihreät investoinnit on toteutettava ympäristöturvallisesti ja paikallisen väestön mielipiteitä kunnioittaen. 

Edellinen
Edellinen

Ounasjoki virtaa vapaana

Seuraava
Seuraava

Kiertotalouspuheita kuuntelemassa